Nye prikker, og lidt om en dårlig dag

Ting du skal huske, når din veninde bliver gravid

Udklip

Læs også: Når man bliver stresset over, at alle veninderne får børn

Når man ikke selv har været gravid, født et barn eller ejet noget som helst levende, så kan det altså godt være svært at vide, hvilke spørgsmål man skal stille, når ens veninde deler den glædelige nyhed om en lille baby med dig. Særligt tiden efter, hvor man ofte er som bambi på glat is, når det kommer til de her små væsner, som vokser rundt inde i maven på din veninde. Jeg har efterhånden ret god erfaring med graviditeter, og hvilke spørgsmål man skal stille og ikke skal stille. Det er ikke muligt at være der hele tiden, og huske det hele, men når du så ser din veninde, så har du lidt at gå ud fra, når der bliver snakket om den her baby. Jeg tror også de fleste har en forståelse for, at de veninder der ikke selv har børn endnu, ikke har den samme viden, som de veninder der har børn, og derfor ikke forventer det samme – men man vil jo gerne være så god og støttende en veninde, som muligt, så med denne liste får I muligheden for, at være den bedste og mest støttende veninde overhovedet. Har du ikke en gravid veninde endnu, kan du jo gemme indlægget til når den tid kommer, for den kommer 😉

Før fødsel:

Brug din kalender
Dette tip bruger jeg selv rigtig meget, særligt fordi jeg lige pt. har 3 gravide veninder, så det med datoer kan være svært/umuligt at huske. Så når jeg får en dato kastet i hovedet, om det er termin, køn, nakkefold osv. så skriver jeg det i kalenderen med det samme, ellers vil det være umuligt for mig at huske. Det kan stadig godt glippe i ny og næ, for jeg skal jo huske at kigge i min kalender, og det skete fx ikke da min veninde Sarah fik kønnet af vide i sidste uge. Heldigvis havde jeg bedt Sarah om, at skrive så snart de vidste kønnet, og det huskede hun. Så hvis det er noget du VIL huske, så kan du jo sætte en påmindelse på.

Sms’er/snaps
Jeg bruger min telefon meget overfor mine gravide veninder, jeg sender sms’er og spørger til dem, spørger til datoer, skriver og følger op, NÅR de har været til diverse scanninger osv. Det kan også bare være en sms, hvor jeg skriver at jeg glæder mig til at se hende og hendes tykke/smukke mave (ikke alle synes det er sjovt at blive kaldt tykke). Man kan også sende dem snaps, når man er inde og kigge på baby-tøj, eller ser en barnevogn, så du kommer til at tænke på dem. Alle små søde tanker modtages uden tvivl med kyshånd.

Diverse scanninger
Der er tre scanninger der er meget vigtige: 1. nakkefold (12 uger) 2. køn scanning (før 20 uger) 3. misdannelses scanning (20 uger). Disse tre scanninger er ret vigtige, så sørg for at spørg til, hvornår de skal til de forskellige scanninger, så du kan spørge til dem bagefter. Særligt køn er vigtigt, nogle vil slet ikke vide det, men det vil de fleste – så kan planlægningen jo gå igang. Det er også herefter du selv kan begynde at kigge på gaver.

Baby shower
Skal der holdes baby-shower? Det er jo en forholdsvis ny tradition i Danmark, omend en super hyggelig tradition, men ikke alle mødre gider det, så du kan evt. spørge din veninde om det mon er noget for hende, eller bare beslutte at det vil hun elske uden hendes samtykke. Du kan tage stilling til om det er noget du ønsker at deltage i planlægningen af, for det skal planlægges i ret god tid. Hvem skal inviteres med? hvordan overrasker man den vordende mor, og hvor skal det holdes? Der er mange ting der skal tages i betragtning, og skal der bestilles pynt hjem fra fx ebay, så skal man jo igang i god tid. Baby shower holdes som oftest et par måneder inden fødslen, man skal jo ikke risikere at der bliver født før tid, så vær ude i god tid.
Ideer til lege til baby shower: (nej jeg nævner ikke ble-legen, fordi jeg selv hader den!) Lav evt. nogle små præmier til vinderne, det kunne være te, chokolade osv.
1. Arve-quiz – hvor man skal gætte hvilke egenskaber, man tror moderen ønsker at barnet får fra hhv. hende selv og faderen
2. skriv små hilsner og lig dem i en boks, som først må åbnes på sygehuset, når barnet er født
3. baby-billede – alle medbringer et baby billede af sig selv, og så skal moderen gætte, hvem der er hvem
4. gæt størrelsen – gæt størrelsen på den gravides mave
5. gæt prisen – køb 10-12 stk. ting, som I regner med der skal bruges når baby kommer. Hav papir og kuglepenne, så skal alle gætte prisen på produkterne, og dem med flest rigtige svar har sjovt nok vundet.

Gaver
Gaver er altid så hyggeligt, og man elsker at købe gaver og overraskelser til de små størrelser og deres mødre. Der gives gave når hun har født, til baby-shower og til dåben, som minimum i hvert fald. Der er også flere der køber en gave, når de har fået nyheden om graviditeten, men det er jo helt op til en selv. Du kan spørge din veninde om hun har en ønskeseddel, eller tage chancen og overraske med noget. Du kan også overraske med en lille gave til din veninde, så det ikke kun er til baby det hele, det vil hun uden tvivl sætte pris på. Inviter hende ud at spise, en dag bare jer to, hvor I nyder at I stadig bare kan være alene jer to.

Termins-dato
Husk at spørge til terminsdatoen, og husk altid at sige, at det da er det perfekte tidspunkt at få et barn, og barslen da så falder skønt – medmindre det er d. 24. december 😉 Terminsdatoen er vigtig, der er også her du kan begynde at regne dig til de forskellige scannings datoer.

Spørg til kvalme, smerter mv.
Spørg til om din veninde døjer med kvalme, smerter, træthed eller vand i kroppen. Særligt vand i kroppen, skulle være helt vildt ubehageligt, så her skal du vise ekstra omsorg, hvis hun svarer ja. Du kan også spørge ind til, om din veninde har gjort sig nogle tanker i forhold til fødslen. Skal hun fødde i vand, vil hun have epidural smertestillende inden fødslen osv. Sidst i graviditeten er der en del jordemoder besøg, hvor de skønner barnets størrelse, og det er jo meget rart at vide, hvor mange kilo der skal ud igen. Til de jordemoder besøg lyttes der også på hjertelyd, så hvis du vil kan du lige tjekke at alt er ok.

Navne
Har din veninde og kæresten/manden gjort sig nogle tanker i forhold til navn(e)? Det er noget af det hyggeligste, hvis jeg selv skal vælge noget ud. Navne er så vigtigt, og nogle ønsker ikke at dele det, før de har set barnet, og det skal man selvfølgelig respektere, selvom man er nysgerrig.

Læs også: Jeg har ikke lyst til børn lige nu, og det er sgu okay

Efter fødsel:

Selve fødslen
Efter fødslen er der jo tusind spørgsmål man kan stille, her skal du spørge om, hvordan fødselen gik, hvor lang tid tog fødslen, fik hun smertestillende, var kæresten/manden støttende, eller lå han besvimet på gulvet? Vægt og størrelse på barnet er her også vigtigt, og du kan jo spørge om du kan få et billede, hvis du ikke allerede har fået det, sammen med beskeden om at nu har hun født.

Besøg
Hvornår må du komme på besøg, og se din veninde i sin nye rolle som mor? Det kan være svært at vente, og det er meget forskelligt, om folk vil have besøg på sygehuset, eller om de vil vente til de er hjemme i vante omgivelser. Jeg selv plejer at skrive til mine veninder, at jeg virkelig glæder mig til at se dem, og barnet, men at det er op til dem, at spørge mig, fordi jeg ikke vil presse på. Jeg ved at der er mange mennesker der maser på, og den type vil jeg ikke være. Jeg har både været oppe og besøge nogle veninder dagen efter på sygehuset, og jeg har prøvet at vente en uge, og endda over to uger, men det er bare så forskelligt, hvad man er klar til, og det er du som veninde (utålmodig eller ej), nødt til at acceptere.

Barnedåb
Der skal holdes en barnedåb på et tidspunkt, eller det skal der for de fleste. Her kan du spørge ind til, hvem der skal stå fadder, være gudforældre osv. Hvor skal de holde det? Hvor mange skal med til barnedåben? Du kan også spørge ind til ønsker, fordi gaven til dåben må gerne være lidt mere personlig, og skal ikke kun koste 100 kroner. Her går man ud fra at gaven ca. skal koste det samme som kuvertprisen, det er i hvert fald sådan man plejer at sige. Ideer til dåbsgaver kan være:
1. Georg Jensen bestik
2. Georg Jensen flag
3. H.C. Andersens samlede eventyr
4. De små synger (får mange dog allerede inden dåben)
5. Andre bøger, gode godnat historier, Disney bøger osv.
6. Gyngehest (den her er faktisk sat ned lige nu)
7. Penge til børneopsparing
8. Gavekort til fotografering
9. Brios klassiske gåvogn
10. Wheely bug
11. Lightbox
1
2. 
Elefanten Bodil på hjul 

 

cj

6 kommentarer

 • Being pregnant, må jeg sige, at jeg er lidt ligeglad med om venner/veninder spørger ind til terminsdato’en osv. Det har jeg selv svært ved at huske haha. Til gengæld – fortællinger om fødsler der går galt mm. Just don’t 😉 Jeg er allerede klar over, hvor hårdt det bliver det jeg skal gå igennem!
  Super fede ideer til en babyshower by the way. Anede ikke at sådanne lege eksisterede 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla Julie

   Haha nej, jeg tror da absolut heller ikke jeg nogensinde ville fortælle om en fødsel der gik galt 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak – dem har jeg fået op til flere af 😉
   Det som om, at de bare gerne vil ud med dem, så man kan sidde alene tilbage med frygten, når de går. #skidefedt

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte Bonde

  Jeg kunne seriøst bruge det her indlæg til meget!! Nu er jeg mere rustet end nogensinde til babysnak med alle de veninder og vennepar, der skal have børn😄 Tak for hjælpen CJ 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nye prikker, og lidt om en dårlig dag